Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.09.2014 00:49 - Скритите разходи за независимостта на Шотландия
Автор: arrow007 Категория: Бизнес   
Прочетен: 562 Коментари: 0 Гласове:
2



  Ако получи благословията да запази паунда като валута в случай на отделяне, страната ще бъде принудена да поеме голям дълг  
image

Идеята за свободна от дългове Шотландия може бързо да се окаже само фантазия. Снимка: Ройтерс

Да се разделят придобивките и задълженията след края на една връзка рядко е лесно начинание. И все пак, ако Шотландия се отцепи от Обединеното кралство, то тази подялба ще се случи много по-сложно, отколкото при един обикновен развод. Лесни отговори няма, а иначе така съблазнителната за мнозина шотландци идея да се разделят с пасивите на британците може да се окаже доста скъпа накрая, пише в свой анализ The Wall Street Journal.

Шотландски политици, които се изказват в полза на разделянето, предлагат страната да поеме част от дълговете на Великобритания. Но в замяна те искат да останат в паричен съюз с британците – а на това се противопоставят останалите три страни в Обединеното кралство.

Единият от вариантите за разпределението на дълга предвижда той да бъде изчислен на глава от населението. Тогава Шотландия би придобила 8,3% от дълга на Великобритания. Брутният дълг на Шотландия след това ще бъде в размер на около 90% от брутния вътрешен продукт.

Но има и друг вариант - Шотландия да получен исторически изчислен дял от дълга, при който вариант ще се вземат предвид и високите данъци, които северната съседка е плащала през миналото на Кралството. Така Шотландия би се разминала с по-лек за нея вариант, като според Moody"s при този сценарий дългът ще бъде в размер на 45 на сто от БВП. Но британците трудно ще се съгласят на такова споразумение.

И двата варианта предполагат, че Шотландия ще продължи да използва британската лира като валута. Но това ще бъде прието от останалата част на Великобритания само в случай, че Шотландия даде в замяна отново значителна част от своята независимост, която току-що би спечелила, а именно правото да определя своята собствена фискална политика. В противен случай – запазването на паричния съюз с политически независима по отношение на данъците Шотландия би предизвикало истински гняв в останалата част на страната.

Политиците, които насърчават независимостта на Шотландия, заплашват, че ако страната не бъде компенсирана достатъчно за новоприетия дълг, тогава тя, в случай на решение за отделяне, ще откаже да поеме своя дял от пасивите. Тогава шотландците обаче ще се нуждаят от собствена валута - точно това, което те се опитват да предотвратят. Въпросът дали независима Шотландия с нов дълг ще функционира по същия начин, както по времето на съюза и с британците, би навредило на кредитоспособността на страната от гледна точка на най-големите рейтингови агенции, а това би повишило неимоверно разходите за получаване на пари назаем.

Като цяло обаче идеята за свободна от дългове Шотландия може бързо да се окаже само фантазия. Дори ако страната при евентуалното си отделяне не приеме никакви задължения на британците, тя ще трябва да заеме бързо големи количества пари, за да може да финансира своя собствен държавен апарат.

Ако Шотландия въведе паунда като собствена валута, дългът ще се увеличи до най-малко 41% от брутния вътрешен продукт, изчислява UBS. Ако паундът се обвърже със собствена валута, то дългът ще скочи до най-малко 58% от БВП. По примера на други страни, които са прикрепени към друга валута, се оказва, че Шотландия при всеки случай ще има нужда от дисциплинирана фискална политика.

Съвсем наскоро страните от еврозоната научиха по болезнен начин колко скъпа може да бъде една такава раздяла. При това валутният съюз е едва на десет години. Шотландия е част от Великобритания от 307 години. Съответно и разходите за развалянето на този съюз се очаква да бъдат много по-високи.





Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: arrow007
Категория: Бизнес
Прочетен: 444559
Постинги: 266
Коментари: 207
Гласове: 368
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930