Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.10.2014 10:03 - ДАЛАВЕРАТА “БЪЛГАРСКА ПРИВАТИЗАЦИЯ” И ЗАЩО НЕ СТАНАХМЕ ШВЕЙЦАРИЯ НА БАЛКАНИТЕ?
Автор: arrow007 Категория: Бизнес   
Прочетен: 1310 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

.

image


За да се види истината за българската приватизация след 1989 г насам, тя непременно трябва да се разгледа на фона на извършената по същото време приватизация на държавни активи в развитите западноевропейски страни и демокрации.

Когато България започна да приватизира, в същото време приватизираше и цяла западна Европа, тъй като до края на 80-те години западноевропейските страни строяха също “държавен социализиран капитализъм”( Кейнесиянизъм) и имаха 70% държавно притежавана и управлявана икономика. Те приватизираха 30-40% от държавната активи на незначителни отрасли на икономиката си предимно в търговията и услугите , а стратегически отрасли като енергетика, телекомуникации, транспорт и др., които бяха и приоритетни и печеливши отрасли не се пипнаха, понеже те се явяваха неразделна част от икономическата структура на техните социални държави, носещи приходи за развитие на тяхната държавна и насочена еднакво към всеки гражданин социалната сфера.

Тук ще отворя една скоба за да кажа, че западноевропейските страни направиха и самите те я отчитат сега като огромна грешка, че приватизираха държавния си преди 1989 г банков сектор, като по този начин отвориха вратите за навлизане в Европа на американския неолиберализъм, който донесе световната финансова криза 2007 именно чрез частните банки.

Първите приватизатори на България станаха Карлович Луканов и Иван Костов, последвалите ги станаха тяхно копие и по дух и тяло.

Западноевропейците извършиха приватизацията си без “експериментите” на Карлович Луканов и без “експерти ала гарде Костов”, а прозрачно и през местната фондова борса. Изкараха предприятия на борсата, видя им се цената и тя стана базовата цена.

Нищо подобно не се случи в България. Карлович Луканов пръв започна да приватизира на базата на едно постановление №56 на Политбюро от 1986 г. в което се казваше с едно изречение”да се трансформира държавната собственост в частна” . Първо той си приватизира българския външен дълг създаден между 1985-89 г. като половината от 9 милиардния външен дълг изчезна в неизвестна посока. След това в първото правителство на Луканов “изчезна” за една нощ външния валутен резерв и златия запас на държавата, които до сега продължават да са в обръщение, перат и препират, а народът ни гальовно ги нарича”черните куфарчета”.

След 1990 г Карлович Луканов подари най-тлъстите парчета от българската икономика на “свои и мои” хора от последния елит на БКП и оглавения от него кръг “Монтерей” и същите станаха създатели на чисто нова партия -БСП, нямаща нищо общо идеологически с БКП ,но хитро я писаха за наследник на БКП за да набарат огромната материална база и приватизират цялата българска икономика за себе си.

Костов пък направи “закон за приватизацията” с измишльотина”експерти” и ги пращаше по лична преценка( и негова) да оценяват предприятията. Костовите “експерти” бяха в същото време и държавни служители, но Костов така и не направи антикорупционен закон за държавния служител( и продължа до сега да няма), така нашите държавни служители се писаха извънземни, неприкосновени, съда да не ги лови и да изпълняват само нарежданията на Командира.

Нямаше и работеща съдебна система, нито финансово и друго разузнаване да спира прането на парите и движението на мръсни капитали отвън вътре и обратно( и сега продължава да няма). За това ” Мистър 10% ” ( бог да го прости) се развихри и докара най- големите мошеници- инвеститори от вън и от вътре- само тези, които можеха да пускат добри рушвети за джоба на елита и които вече две десетилетия експлоатират, доят и подстригват българския народ и прибират неговите национални богатства само в своя джоб и за джоба на извънредно корумпирания и престъпен български политически елит от прехода. При това Костов и сие легализираха мръсните парите на мутренските силови групировки като им дадоха плажовете на Българското Черноморие на концесия, така легализираха бизнеса им и ги направиха “новите бизнесмени на България”.

БСП пък остави съдебната система в новата конституция от 1990 г да стои под политическа шапка по почина на старата тоталитарна държава и така я направиха играчка в ръцете на всяка управляваща политическа партия за изпълнение на нейните политически поръчки, напълно импотентна и неработеща.

А Костов като дойде на власт използва именно това, да подмени целия кадър в администрацията и съдебната система с “мои и свои” хора ,за да извърши необезпокояващо приватизацията си.

imageКарлович Луканов предвидливо с идеолога на БСП-Александър Лилов унищожиха най важните отдели в старата ДС- националното разузнаване и финансовата полиция, така отвориха пътя на БСП и СДС за заграбване на собствеността и разпродаването на България.

Костов приватизира също на “мои и свои хора” за 1 лев икономика на стойност 130 милиарда за едва 3 милиарда от които в държавната хазна влязоха само 1,7 милиарда и дори откраднатия през прехода пенсионен фонд не успяха да напълнят.

“Приватизационите маниери “на Карлович Луканов и Иван Костов бяха възприети от последвалите след тях управления на НДСВ – партия издънка на БСП и представляваща изнесените крадени капитали от лукановата номенклатура в Лондонските банки.

” Тройната коалиция “начело с БСП продължи далаверата “приватизация” в същия дух.

А най-новата партия също издънка на БСП-ГЕРБ довърши окончателно приватизационните далавери на предишните като изтупа също за “мои и свои хора” последните прашинки от брашнен чувал “България”- пристанища, пътища, НОИ и социална система, еврофондове, обществени поръчки, последите останали спестявания, въздух и небе на българския народ.

За това не случайно народът ни нарече прехода ни “мутренски”, приватизацията “бандитска”, новия икономически модел на България “мутренско- приватизационен”.

Западноевропейските страни извършиха приватизацията си с железните принципи и мисленето на техния демократичен модел “реалната демокрация”- АНТИКОРУПЦИЯ, НАРОДОВЛАСТИЕ и ДЕЙСТВИЕ САМО В ИМЕТО НА ОБЩЕСТВЕНИЯ ИНТЕРЕС, която изисква да се приватизира само в името на държавния и обществен интерес и да не се нанася ущърб на държавата с нито с цент. Принципите на реалната демокрация са вградени в правовата им държава, с тях се спира и минимизира корупцията и създава се некорумпиран и непродажен политически елит, който работи само за държавните и обществени интереси и спира враговете на нацията още на границата. За това западноевропейските страни не загубиха нито цент държавна пара от приватизациите си, даже има страни като Финландия, които за последните 25 години си вдигнаха 12 пъти БВП и от най бедни се превърнаха в най богати. Те са лицето на развитата “европейска реална демокрация”, за която ще разкажа в отделен анализ.

България тръгна да прави приватизация не познаваща нито едно от правилата на западноевропейската реална демокрация и правова държава, при това с роден извънредно корумпиран и продажен политически елит, не познаващ и не използваш един от лостовете на демокрацията, макар всички партии в България да сложиха думата”демокрация” в името на партията си. За огромна жалост, българинът продължава да не разбира”що е демокрация в 21 век”, да не може да направлява живота си с нейните с нейните лостове и мислене.
А развитата демокрация и демократичното мислене на обществото са неговата имунна система и щита срещу политическия бандитизъм, рушене на нацията и държавата. Колкото едно общество е с по-развита демокрация, с липса на корупция във висшите етажи на властта, толкова е по богато и проспериращо- парите на данъкоплатците до цент отиват за развитие на икономиката, социалните услуги, раждат нови работни места, вдигат постоянно жизнения стандарт на нацията, пълнят джобовете на гражданите, създават силна държава еднакво закриляща и помагаща на своите граждани равнопоставено, осигуряват добър обществен ред, сигурен живот и достойни старини за всеки.

“Приватизацията” като начин за раздържавяване на собствеността, първите ни ръководители от БСП и СДС обявиха за “задължителна”, защото същите направиха “Плана Ран Ът” и с него под мъдрите съвети на Рейгън внесоха в България американския неолиберален икономически и обществен модел, който изисква собствеността в икономиката на държавата да бъда 100% частна и социалната система също да бъде в частни ръце.

С неолиберализма бе сменен целия обществен модел на България, от “социална държава” тя бе превърната в “частна държава”, собственост на шепа нови капиталисти, придобили богатствата си използвайки властта в ръцете си с пладнешко ограбване на обществото. За извършване на тази кардинална промяна на обществената система нашите “политици демократи” не пожелаха да питат народа си с нито една форма на пряката демокрация.

Поведението на Карлович Луканов, Костов, “царю честити”, Станишев, Първанов, Бойко Борисов и останалите преди и след тях български политици от бандитския ни преход са лицето на “неразвитата българска демокрация”, която доведе до унищожението на икономиката и държавата ни през прехода, над 3,5 милиона човешки ресурси и извършване в България на най-големия геноцид в най новата следвоенна история на Европа.

Давам ви един от стотиците хиляди примери за мащабно корупционна приватиазционна сделка, нанесла огромен ущърб на държавата и икономиката и за която ще страдат две поколения българи. ДИмукрЯтът Иван Костов приватизира единственото по рода си стратегическо предприятие на българската икономика “Нефтохим”, без да си помисли въобще за държавния и обществен интерес, а мислеше само за своя и на “мистър 10%” интереси. Не стига, че “Нефтохим” бе продаден за жалките 81 милиона лева, но тази продажба нанеси огромни щети на държавата и икономиката ни. “Нефтохим” попадна в руски ръце и Русия чрез него захвана цялата икономика на държавата ни. С “Лукойл” Русия си внесе държавния олигархичен – политически модел и започна да произвежда на българска територия олигарси, направи от един правешки селянин олигарх, чийто баща бе от кръга на Луканов-Путин и който за една петилетка смъкна кожите на българските потребители и направи лично богатство от 350 милиона. Същият олигарх, чрез определяне цените на горивата държи настоящето и бъдещето на цялата българска икономика и живота и бъдещето на всеки български гражданин.

Никой западноевропейски политик-демократ няма да посмее да извърши такава приватизационна сделка като “Нефтохим” с нанасяне огромен ущърб на държавата и обществото и, никой няма да му позволи там това, там ще окачествят поведението му за престъпление и корупция от голям мащаб и държавника, генерирал я ще бъде изправен пред съд, конфискуван до дупка и ще завърши живота си зад решетките.

ДИмУкрЯтът Луканов бе убит безславно и не по “идеологически съображения”, а по икономически. Предполагам, че това стана от ръката но “свой”, на който не бяха удовлетворени “бизнес желанията” за достатъчен пай от икономическата трапеза на България.
А“дИмУкрЯтът Костов” продължава да не осъзнава какви щети е нанесъл на държавата, продължава да стои в БГ -Парламент, защото и другите в него са същите- всички там заедно с Костов унищожиха държавата през прехода, те го пазят и се крепят взаимно, за това Костов продължава да е сербез от трибуната на НС да “поучава” другите.

.image

 .

В правовите и демократични държава първа отговорност за подобни дълбоко престъпни деяния, каквито българските партии извършиха през прехода с ликвидиране на икономика и държавата ни и над 3,5 милиона човешки ресурси се носят единствено от партиите и техните държавници. Държавниците с техните слуги и инструменти се изправят на народен съд, опандизват и завършват живота си зад решетките, а партиите са лустрирани и завинаги изтрити от партийния регистър.
Така трябва да постъпи и българския народ. Той трябва да изправи пред народен съд всички държавници и политици от управлявалите прехода партии, които със своите държавнически решения са генерирали през прехода разграбването на държавата и докарване на националната катастрофа.

Българинът трябва да знае, че НИВОТО НА ДЕМОКРАЦИЯ в една страна стана основния фактор за растеж и благоденствие в Европа на 21 век. Без да вдигне нивото на демокрацията си, без да приложи железните правила на европейската реална демокрация, без да ползва и прилага опита на развитите европейски държави, без да извърши ново справедливо преразпределение на собствеността, без да лустрира старите партии от прехода и ликвидира политическата мафия и нейните олигарси, без да накаже политиците-ДЪРЖАВНИЦИ грабели и унищожавали държавата му, Българският народ не може да очаква никакво светло европейско бъдеще.

Накрая ви припомням един  малко позабравен член на българския политически елит от прехода, наречен от народа ни “Усмивката СофиЯМски”, който стана еталон на далаверата “българска приватизация” понеже въпреки над 10-те дела повдигнати срещу него за мащабна корупция и като държавник нанесъл огромен ущърб на държавата ни, българската “Темида” не успя да го осъди.

image

 

Авторски материал на “Идея за България” www.ideyazabulgaria.org





Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: arrow007
Категория: Бизнес
Прочетен: 442949
Постинги: 266
Коментари: 207
Гласове: 368
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031