Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.09.2014 15:07 - Циганите в България - проблем без решение
Автор: arrow007 Категория: Политика   
Прочетен: 2666 Коментари: 5 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg


 Не сте ли забелязали,че напоследък все по малко се говори за съществуващата в България тотална циганизация.Лидера на така наречената национална партия "Атака",защото там както и във всички останали политически формирования,разлика между двете няма,освен да повдигне настроението на  някоя друга сбирка със пламенна и безмислена реч,друго като идея и подход по въпроса няма. Започвам с него,защото в негово лице много българи виждаха възможност да се решат много отлагани национални проблеми.Не съм привърженик на тази партия,не съм и неин противник.За мен циганския проблем е далеч по сложен и изисква най-вече обществено, а не партийно решение.    Цигански проблем тормози обществото не по-малко от продължаващaта икономическа криза. Дори може да се окаже по-опасен от нея, защото за преодоляването му нищо не се прави, нито пък въобще има визия за онова, което следва да се направи.И още нещо!Дори и във време на тежка финансова криза бюджета финансира една друга малцинствена криза,за която нейните участници отдавна и пет пари не даватПиша го това не защото съм имал пряк конфликт с представители на тази общност,а съм ежедневен наблюдател както и всички останали на тоталната циганизация ,която залива градове и села. 

   По стечение на обстоятелствата в живота ми съм имал възможност да прекарам един период от две години служейки в армията като войник,сред тези представители и то по времето на тоталитарната власт.И връщайки времето назад си давам сметка,как погледнато от наши дни,проблема все повече влиза в графата "нерешими".Онази потисната тогава,но само донякъде,мърлящина и престъпност сега се е отприщила с пълна сила по нашите улици.Но от друга страна самия проблем датира точно от онова време,въпреки огромните средства,които тогава отделяше държавата за това.Сега обаче си мисля ,че и тогава и сега и во веки веков този проблем ще си остане нерешим. 

  Няма да забравя как по онова време в поделението приемахме новобранци ,които разбира се вървяха с така наречените "лични досиета",като в тях липсваха рожденни дати или имаше вписани такива с молив и въпросителна.Липсваха точни адреси и местонахождения от ,които идваха.Когато бягаха от поделението и не се приб

ираха с дни издирването ставаше посредством топографски карти на ВВС,на които със коти бяха отбелязани разни къшли и сламени колиби насред полето ,движещи се табуни ,и ползвахме всякаква друга информация ,а не нормалната гражданска ,за да бъдат открити и доведени обратно,и да изслужват остатъка си.Имаше случай на отклонение от служба в порядъка на 2-3 месеца ,които се наказваха с арест от 5-7 дни и проблема приключваше,докато ако това го направеше военнослужещ от български произход неминуемо го чакаше военен съд и излежаване на присъда.Явно по това време държавното управление така е разбирало интеграцията от която берем плодовете днес.И това е само един дребен пример от многото ,които мога да дам.Приемането от много години на  тезата,че са непоправими и прехвърлянето на проблема на всяко  управление към следващото доведе до тези плачевни резултати към настоящето. 

     Много автори смятат,че проблемът на циганите са най-вече самите цигани. Не са българите, нито правителството или пък медиите. Защото българските цигани са случили тук на всичко далеч по-добре, отколкото някъде другаде, включително и в “цивилизования свят”. Българите векове наред демонстрират изключителна толерантност към тях, докато на Запад ги е преследвал кой ли не – от Светата Инквизиция до нацисткия Фюрер. Впрочем, българите и сега проявяват похвална добронамереност към съгражданите си цигани. И към този момент държавата ни продължава да отделя огромни суми в помощ на “малцинството”. Грижи се за него, осигурява му същите възможности като на българите. А понякога и по-големи. Що се отнася до медиите, глупаво е да се твърди, че тъкмо те подклаждали “проблемите”, изнасяйки фактите за големия брой престъпления, извършвани от цигани. Те просто казват истината.Да не говорим,че напоследък откакто се даде чрез интернет трибуна всекиму,могат да бъдат прочетени съкрушителни и сълзливи излияния на граждани за виждате ли тоталния дискомфорт в ,който живеят ромите и как трябва да страдаме за тяхната съдба.  

   Всъщност,огромният проблем на циганите е, че са неинтегрируеми. Те като че ли не могат да станат част от нормалното общество и да заживеят по неговите правила. И не защото нямат възможности, а защото не искат, като това нежелание, предавано чрез възпитанието от поколение на поколение, е станало почти генетично вродено у тях. И колкото държавата да се опитва да промени нещо, давайки им шанс, усилията и в повечето случаи отиват на вятъра, защото отсреща липсва желанието, мотивацията и съгласието да се прави нещо. Има само един вечен стремеж към консумация. 

     Обикновено на въпроса, защо нарушават закона, циганите отговарят: “Немаме работа, немаме пари”. И добавят: “Държавата да ни намери работа”. В днешно време е много удобно да се оправдаваш с безработицата. Само че, колко българи днес също са без работа? От друга страна, преди 20 години всички граждани задължително имаха работа. Но и тогава съществуваше “цигански въпрос”. Безработицата е болезнен проблем на цялото ни общество и да се използва той за да се изкарва една група за негова жертва и това да и позволява да се държи нагло към останалите, е просто гавра с ценностите ни. Не е работа на държавата да намира работа на когото и да било. Тя самата съществува за сметка на работещите и обществото, а не е нещо, което ги храни. Днес просто не може да съществува и да е конкурентна икономическа система, управлявана изцяло от държавата и подчинена на идеята за пълна трудова заетост. Имахме вече такава, тя не издържа на външната конкуренция и рухна. Държавата просто трябва да създаде необходимите условия, поощряващиа активността и инициативността на нейните граждани. Именно последната създава работни места. И това е единственият функциониращ модел. 

   Когато някой заговори за общественото безразличие към ромските проблеми, нека преди това се замисли за безразличието на самите роми към тях. Всички знаем за любовта на циганите към социалните помощи… Само че тези социални помощи лягат като огромно бреме върху плещите на все по-малкото работещи българи. Същите онези, които със средни заплати от по двеста долара, крепят държавата, плащайки добросъвестни и тока, и парното и безброй данъци. 

    Като поизчерпят темата за безработицата, ромите и техните наемни правозащитници, обикновено се прехвърля на въпроса за образованието. Циганите не можели да си намерят работа, защото били неграмотни. И виновна за това пак е държавата. Да, циганите (с малки изключения) действително не се образоват. Макар че имат същия достъп да училищата като българите. Но не пращат децата си там. Оправданията с “дискриминационното отношение” и липсата на пари са пълни глупости. Защото българското средно образование е напълно достъпно за циганите. Липсата на пари също не е оправдание. По линия на различни програми се правят опити цялостната издръжка на децата да се поеме от разни фондации и спомоществуватели. Разбира се ,тези програми са някакъв морфин,който запада ни дава ,за да упойва временно проблема и самите цигани,за да не се прехвърли на тяхна територия.Но дори и тези пилотни програми се провалят. Защото циганчетата ходят само да си изядат закуските и да не будат спрени социалните помощи и после си тръгват. Впрочем, на всяко дете по света не му се учи особено. Но в нормалните общности, родителите им внушават, че трябва да го правят. А специално в българското общество просветата винаги е била издигната на пиедестал. Българските родители казват: “ще гладувам, но ще те изуча”. При ромите е наопъки: “няма да учиш за да не гладуваме, а аз ще те науча, как да изкарваш пари”. И действително ги учат – да крадат и да проституират. 

   Казват, че “циганският проблем” се задълбочавал и поради високата раждаемост в тази група. Разбира се, не можеш да кажеш на никого, че не е трябвало да се ражда. Факт е обаче и, че циганския начин на живот, който открай време върви ръка за ръка с мизерията, се “приумножава” с всяко следващо поколение, защото мизерията на бащата след това става още по-голяма мизерия на децата. Ромите не са особено податливи на семейно планиране. Макар че във време, когато светът все повече се пренаселва, и в което битката за ресурси става все по-жестока, да се поддържа висока раждаемост е престъпление. Както спрямо самия себе си, така и спрямо собствените деца, защото няма кой да ги храни. 

    Неконтролируемата раждаемост, в комбинация с фактора наречен “човешки права”, е в състояние да ликвидира всяко общество. Българското също не е застраховано. Добре е в хартите за правата да пише, кой какви права има и колко е добре да бъдеш човек, а не куче например. Само че там не пише, как става това. Все по-малко общества имат възможността да се грижат за всичките си членове. И наличието на огромни маси от хора, за които някой трябва да се грижи, повлича всички надолу. Точно затова цивилизованите народи издигат призови за контрол над раждаемостта в света. Само че това трудно ще стане без сътрудничеството на отделните общности. 

    Много се говори за това,че циганите са дискриминирани 

 

 Нека обаче се замислим, кои всъщност са дискриминираните общности в днешното българско общество. Може ли например пенсионерите, нашите родители, които са изградили всичко, върху което живеем сега, да получават мизерни пенсии и да са принудени да плащат с тях ток, парно и всичко, което държавата поиска (ако разбира се, мождувременно не ги убие някой, заради същата тази пенсийка), а циганите години наред да получават всичко това без пари. Само защото са цигани и имали права. А нашите баби и дядовци нямат ли права? 

 Може ли по телевизиите постоянно да текат дарителски кампании за операции на деца струващи по 100-150 хиляди долара,а само пловдивският квартал “Столипиново” да дължи на НЕК 6-7 милиона лева? И то при положение, че местните цигани получават “енергийни помощи”. Може ли да няма пари за децата, които са беззащитни и точно за тях трябва да се грижим, а в същото време безброй пари да изтичат за издръжката на млади и прави хора, които са длъжни да работят. Но не го правят, оправдавайки се с какво ли не.Ежедневно обществения транспорт се ползва от десетки хиляди роми напълно безплатно,а редовните граждани да обират негативите на изпочупените автобуси тролейбуси и трамвай.Циганите вече създават икономика в икономиката чийто основни и безвъзмездни кредитори сме ние и държавата. 

 Да, именно поведението на “малцинството” е това, което му вреди и го дискриминира, а не нещо друго. Циганите са тези, които сами си лепят “дамгата”. Правят го арогантно и с нахално поведение в едно общество, отчаяно борещо се за оцеляването си. Правят като отказват да си плащат тока и данъците в едно общество, в което на всеки му е трудно да ги плаща. Като крадат и упорстват да крадат и занапред, защото от това живеят, в едно общество, настръхнало срещу престъпността. Като постоянно се оплакват от “дискриминация” и настояват за “малцинствен имунитет”, докато в същото време демонстрират откровено дискриминационно (да не кажа расистко) отношение към другите групи в обществото. В ромските среди например, е широко разпространено мнението за българите като “хора втора ръка”. Нека само си спомним, с какви долни и мръсни методи бяха прогонени българите от “Столипиново”. Нека си спомним и за онези жертви, които са такива по всички правила на морала и закона, а не само по логиката на комплексирани превозащитници… 

 И най-сетне, в интерес на истината, нека ясно кажем, че не всички цигани са такива!Разбира се!Някои от тях се опитват да се променят и интегрират в обществото. И стават що годе кадърни хора. Точно на тях се опитват правозащитници и всякакви други да построят тезата си, че циганинът не е роден престъпник, че може да бъде добър и полезен гражданин на своята държава. Стига да го иска.Но тези примери са толкова малко,че техните притежатели спокойно могат да напълнят една 6-етажна кооперация и толкоз. Но, ако значителна част от тези хора не го искат, това със сигурност не е проблем, породен от другите етноси, живеещи на същата територия. 

 Сегашното поведение на ромите е такова, че ако (не дай си Боже!) го възприемат и другите общности у нас, със сигурност ще загинем или, най-малкото, ще избухне гражданска война. Ако и българите започнат да не си плащат тока, излизайки с аргументи от типа “нема пари, нема да плащаме, ще крадем и ще се бунтуваме”, тогава България ще се разпадне. Като циганите ще се окажат сред първите пострадали от това. 

 Трябва ясно да се каже: “Така не може” и никой не бива да си го позволява, независимо от етническата си принадлежност, от международните харти и от малцинствените си “права”. Иначе, нещата могат да станат още по-лоши.


 автор bbc

 




Гласувай:
9



1. armorica - Как да се поправи това положение?
02.09.2014 16:09
Според мене е нужна малко по-твърда политика към циганите - "со кротце, со благо, но и с малце кютек". Под "кютек" разбирам не същинския бой, а принуда и наказания за неспазване на изискванията. Например - децата да ходят на училище, но и да се изисква успех поне "добър 4" (като бележките да не са купени). Ако се установи, че учител "продава" оценки - да бъде наказан наред с ученика. Ако някой извърши престъпление - да бъде наказан така, както пише в закона. С една дума - да се спазват законите. Имаш ли неплатена сметка за ток или вода - да се изключи и да се върне едва след като се плати.
Наскоро пътувах в автобус и видях доста грозна гледка - българка на почтена възраст не си дупчила билет и се озъби на контрольорката, че била пенсионерка, утре щяла да й бъде заверена картата, затова сега пътувала гратис. Запитах се на ум толкова много ли е един лев за билет, при положение че била отивала да си върши важна работа. И се развика - вижте циганите, те не си дупчат билети. Тогава двама цигани - един мъж и една жена на средна възраст - надигнаха глас и й показаха дупчените си билети, които контрольорката беше проверила.
Това показва, че сред циганите има хора, които искат сами да носят отговорност за себе си, а не да лежат на гърба на държавата, която сме ние, данъкоплатците.
Но научаването на отговорност трябва да започва от най-ранна възраст. И макар да изглежда твърде крайно - стерилизация след третото дете. Защото иначе ще продължаваме да четем за цигански бебета, гледани във фургони със счупени прозорци и нагризани до смърт от плъхове. Тези малки жертви не са виновни, че родителите им ги ползват като банкомати за социални помощи.
цитирай
2. 1997 - Циганите не са по- долна раса и с тях трябва да се отнасяме като с равни български граждани
02.09.2014 19:27
Една българска народна приказка, определяща и до днес предубеждения

Един царски син харесал една циганка за жена. Изпратил подаръци, но бащата не давал дума да се издума, малка била. Възложил царят на сватове да го придумат с дворци и земи, но циганина с това не могли да съблазнят. Тогава един от сватовете потърсил помощ от местиня стражар. Хванал той бъдещия царски сват и му теглил един кьотек. Онзи без повече уговорки дал дъщеря си. Царският син го попитал, защо на царски сватове отказал, а пред стажаря се съгласил. Циганинът отвърнал "Знае как да поиска".

Обаче сега, като сме равноправни граждани трябва да спазваме законите равно.
цитирай
3. nekov - Не е без решение.
03.09.2014 00:50
Решения, то се знае че има – и да ги отричаме е не по-малко абсурдно и вредно от отричането на проблема. В моя блог съм писал многократно за тези очевидни решения и основното е спазването на законите. Мнозина мислят, че законите на държавата са слаби и неефективни, но иснитана е, че не се спазват. Защо например никой не признава, че НК определя кражбата на ток, вода и незаконното строителство като деяния, наказуеми със затвор? Защо съответните членове никога не се прилагат по отношение на така наречените „роми”?
цитирай
4. bgman13 - Глвният проблем в България е про...
03.09.2014 10:22
Глвният проблем в България е проблемът на българската държава. Да се прехвърля общественото внимание към циганите е същото, като да се прехвърли общественото внимание към уличните кучета, които също имат някакви сили да се размножават повсеместно и да правят мизерии. Когато държавата ги вземем под крилото си тия мизерници и започне систематично да ги подкрепя тия мизерници, естествено, че мизериите им ще се размножат и ще експроприират околния свят. А после подставени лица от същата държава ще нарочат второстепенните мизерници от тандема (т.е. циганите), а не самата държава.
Волен Сидеров преди да се кандидатира за депутат, още през 2002 г. пишеше в книгите си някои истини, които бяха свързани именно с това какво прави държавата. За циганите той е писал много малко и то в статии. А после обърна оръдието основно към циганите и турците. По подобен начин действа и Маркс в теорията си. Разсъждавайки, че капиталистическото натрупване води до разоряване на все повече дребни и средни собственици, той казва, че частната собственост трябва да бъде отменена, като основно насочва оръдието си към дребните риби, които макар че подлежат на експроприация от едрите, били реакционни. На тая база по-късно и Ленин нарочва най-вече милионите селяни, които са собственици на малко земя и тяхното неизкоренимо собственическо чувство. Частната собственост над държавната власт си остава в комунистическата държава. Тя произтича от начина на организация, а не от това дали формално има народна власт или демокрация. И понеже глобалната имперската държавна власт винаги е била у западната корпоративна върхушка, днес, след като формалната народна власт вече не съществува, за бедите на бившите соцдържави го отнасят бившите комунисти - те са подчинено йерархическо ниво и назначени от западната аристокрация за губернатори на колонията, наречена "бивш соцлагер".
цитирай
5. bgman13 - В моя блог съм писал многократно за ...
03.09.2014 10:51
nekov написа:
В моя блог съм писал многократно за тези очевидни решения и основното е спазването на законите.

И аз в моя блог съм писал многократно за тези очевидни решения и основното, според мене е реализирането на реален контрол от електората над държавната власт. Т.е. над тия които пишат законите и които също така могат да ги нарушават или пък да пишат лоши закони. Защото има и лоши закони. Така например, привилегиите за уличните кучета спрямо останалите животни, са написани като закон.

Така че как ще се разберем, кой е основният проблем и кое е неговото решение: дали това че законите не се спазват или това, че тия които пишат законите не са под истински контрол на народа? Всъщност, аз съм обяснил, защо тия които не са под контрол на народа имат възможност да злоупотребяват с държавната власт - защото са узурпирали държавната власт в нарушение на Чл. 1. от Конституцията на България. Номерът, който са ни приложили е същия като през комунизма. Уж има народна власт, написана черно на бяло, но тя е отменена с друг закон и не е подплатена с реален механизъм. Само че сега отмяната на Чл. 1. е извършена с избирателната система и второстепен закон в законовата йерархия. Т.е. номерът се състои в това че имаме законче, което отменя най-високостоящия закон в Конституцията. Закончето е незаконно. Ако то бъде спазено, най-високостоящият закон трябва да бъде нарушен. Ако най-високостоящият закон бъде спазен ще трябва да бъде сменена псевдодемократичната избирателна система.

Какво означава всичко това. Означава, в крайна сметка, че Законът е нарушен. Само че нарушаването му е извършено чрез друг закон и други закони. И когато ти искаш да бъде спазен закона, трябва да разграничичиш и законът който нарушава Закона. Но ти искаш да бъдат спазени законите, а не искаш да бъде спазен Закона.
Защото неразграничаването на Закона от закона и законите е същото, което правят Маркс,Ленин, Волен Сидеров, както и настоящия пост, който коментираме - те произвеждат псевдосиноними
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: arrow007
Категория: Бизнес
Прочетен: 442959
Постинги: 266
Коментари: 207
Гласове: 368
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031