Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.07.2023 18:05 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 1397 Разсъждения за проблемите на София
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 379 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 26.07.2023 19:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ГРАДСКИ ЕСКИЗИ  N 1397  
Разсъждения за проблемите на София 2

 

image
                                                                                      площад "Свети Петър", Рим, Италия


Разбира се, че трябва да се премахне транспортното преминаване през центъра на града! Градът е създаден от хората-пешеходци, а не, за да бъде окупиран от коли, колелета и тротинетки!
Веднъж завинаги!
Какво търсят там колите, та те могат да използват и други пътища, за да достигнат, за където са се затътрили.
Не стига, че бяха унищожени пространствата му, ами създадоха и транзитната „Тодор Александров“, Общият устройствен план остави и „Стамболийски“, сякаш нарочно, за да може автомобилното движение да разсича нагло площада около „Св. Неделя“, който отдавна не е площад, защото е префасониран с други функции – хотелски, ресторантски и транспортни, а на всичкото отгоре има и трамвайни линии! А и изкопите пред хотела са си, все още там, от години, заедно с разкопките и грозната ограда като продължават да красят изоставената среда пред хотел „Балкан“, без паркинг, което е зашеметяващо и безотговорно!

Трябва да се забрани на властта и разни смешни „археолози“ да човъркат на дребно! Веднъж завинаги! Трябва да се създаде обоснована програма за действие и след приемането й да се действа бързо и със замах в интерес на града! 
Някой спомня ли си, откога са тези разкопки?
За кой пореден път се копае и изоставя! 
За учудващото бавно и затрудненото им мислене, беше достатъчно времето, за което разкопаха с мощна изкопна техника пространството пред сградата на бившия цум, а след това още по-безотговорно, отново зариха изкопаното!
Спомняте ли си!
Вероятно е било бързо зарито, защото не са намерили богатството, което търсят вече от столетие. Но, под ненужното за града трасе на булевард „ М. Луиза“ - срещу изкопа, изградиха бетонни стени, за да се покаже, че се ограничават намеренията им да търсят нещо на запад, към Западната порта!

Разбира се, никой не пожела да реализира пространствения проект, с който предлагах да се обединят подземните нива и пространства в една обща културна среда  на многопластовата археология на Стара Сердика и наземното ниво на съвременна София!

Но, в замяна на това, набързо цопнаха и изградиха безумно грозна сграда на католическата църква. Вина имам и аз, защото нямах време да изпипам вярното й местоположение, защото времето за конкурса / 1999 г. / беше твърде малко, въпреки, че тарикатите от Управлението можеха спокойно да го прецизират. Но и те бързаха да го предоставят на собствениците от „11-ти август“, разчитайки на благодарността им! Нищо, че грозната сграда ще краси зоната, поне още две-три столетия.

И като заговорих за църковната сграда ще се отплесна, за да ви попитам – знае ли някой от вас, старите и нови граждани на София, че под сградата на Банката има още една църквичка, кръстена на „Св. Спас“ като заедно с нея стават пет или шест, или повече религиозни храма, един до друг в диаметър от около стотина метра, в т.ч. „Св. Неделя“ и малката „Св Параскева“, оставена като сираче на откритото, сред пространствата над трасетата на метрото, заедно и с „Св. Николай“, по чудо запазила се в своята невзрачна дупка до някогашния Кореком, както и двата храма от комплекса на Софийската митрополия.
Накрая тук са и знаменитите подземни нива под старото сакрално пространство на площада около „Св. Неделя“, които пазят, все още, заето и днес  останките на сградата на Президиума от времето на Константин Велики, действал преди около 1400 години! Разбира се, не съм забравил и учудващо оцелялата от вандализма на бомбардировачите, и от последвалата ги политическа неграмотност - „Свети Георги“!Комплексът от свещените за вярващите сгради се комплектува и с другите, изградени на север от тях храмове – Синагогата, румънската на ул. "Борис", а и Джамията от преди около половин хилядолетие, и най-накрая - „Св.св. Кирил и Методий“!

Е, изплюйте камъчето, моля и ме попитайте  – има ли на света друг, подобен град, да не споменавам, че е и столица, в който, една до друга, спокойно съществуват, без да се карат различни живи религиозни вероизповедания, воюващи и днес до смърт!
Питам, защото предложих преди много години, вероятно си спомняте - да се създаде сакрален център на толерантността, на интелигентната и морална верска търпимост, който да се отрази върху плановото и пространствено състояние на центъра на София, за да изпъкне това "скрито" богатство! За пръв път и в света на религиите.

Разбира се, необходимо е от повърхността да се премахне транзитното транспортно движение, а след това пространствата да се обединят в обща пешеходна структура! Но за това – утре.
мп

 

 




Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1406521
Постинги: 1724
Коментари: 16
Гласове: 479
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930