10. Киноа
Киноа е супер зърнена култура поради много причини: Растението е едно от малкото съдържащо неживотински протеини, които се считат за "пълноценни протеини", защото съдържат всички аминокиселини от които се нуждае тялото, за да изгражда протеинови молекули. Освен това, зърната киноа съдържат всичко: кълнове, ендосперми и трици и по този начин прибавят множество хранителни вещества и здравословни мазнини в състава си. И което е още по-добро, всички тези полезни свойства влияят много малко върху нивото на кръвната ви захар. Половин чаша сварена киноа дори не достига 10та (това е ниско!) в скалата за гликемичен товар. Киноата лесно се прибавя към ястията. Опитайте я вместо бял ориз като гарнитура. семена от чиа
9. Семена от чиа
С високо съдържание на протеини и заредени с фибри и с омега-3 мастни киселини, семената от чиа са истинска бомба от хранителни вещества. Брашното, направено от тези вкусни семена е чудесна добавка в полезните за диабетиците рецепти. Има доказателства, че семената от чиа помагат в намаляването на коремните тлъстини - на онези, които допринасят за инсулиновата резистентност. Заменете една четвърт от обичайното брашно, което използвате с брашно от чиа (и експериментирайте с по-големи количества) във почти всички печива.
8. Канела
Ако сте диабетик, не оставайте без канела. Изследванията показват, че дори само една чаена лъжичка канела на ден може значително да снижи нивата на глюкозата в кръвта на гладно и да повиши инсулиновата чувствителност. Има много начини за добавяне на повече канела към храната - в кафето, в закуската от овесени ядки с кисело мляко или върху пилето и рибата като подправка.
7. Боровинки
Тези ситни плодове са наистина истинско чудо - съдържат малко калории, но много хранителни вещества. Богати са на антиоксиданти, които предпазват от катаракта, глаукома, разширени вени, хемороиди, язва на стомаха, сърдечно-съдови заболявания и рак. Боровинките способстват и за намаляване на нарушенията в мозъчната дейност след инсулт, смекчават възпаленията в храносмилателния тракт.
6. Сьомга
Сьомгата е пълна с полезните за сърцето омега-3 мастни киселини, които се свързват с понижения риск от внезапна смърт от сърдечна недостатъчност, от влошаване на паметта и болестта на Алцхаймер. Сьомгата е сред храните, които доказано контролират симптомите на различни заболявания - от депресия до артрит. Дивата сьомга е по-добрият избор пред отгледаната във ферма, защото не е замърсена.
5. Бадеми
Бадемите са на пето място сред храните в класацията ни. Те са пълни със здравословни мононенаситени мазнини, а съдържат и протеини, фибри, калий и калций. Богати са и на витамин Е и помагат за понижаването на нивото на холестерола, намаляват риска от сърдечни заболявания и диабет и имат противоракови свойства.
4. Кафяв ориз
Страхувайки се да не напълнеят, много хора избягват въглехидратите. Но всъщност те са много важни за поддържането на енергийното ниво. Кафявият ориз съдържа много фибри, които способстват за намаляване нивото на холестерола и риска от сърдечносъдови заболявания, рака на правото черво, камъните в жлъчката, диабета и затлъстяването.
3. Кедрови ядки
Ценни носители на полезни вещества, витамини и минерали, семената от Сибирски бор могат да бъдат една изключително важна хранителна добавка, подходяща не само за малки деца и бременни жени, но и за възрастни хора. А маслото на кедровите ядки е уникален продукт без аналог в природата, който многократно превъзхожда вкусовите и полезните свойства на зехтина.
2. Зелен чай
Неговите почти чудодейни свойства са обусловени от съдържанието на катехин - биологично активно вещество, което възпрепятства развитието на атеросклерозата и предпазва от рак на простатата. Зеленият чай е подходящ и за отслабване. Стандартно се препоръчват до 4 чаши дневно.
1. Авокадо
Авокадо е плод, който на вкус наподобява зеленчук, а по хранителни качества прилича на ядка. Авокадо е "безапелационен" плод - или го обожаваш или не го понасяш. Защо авокадото заслужава първо място в Топ 10 на най-полезните храни?
Изключително богато на витамин К и добър източник на А, C, D, Е и витамини от групата В. Авокадото съдържа голямо количество минерали, най-вече калий, цинк, мед, магнезий и желязо. Авокадото е богато на белтъчини и на омега-6 ненаситени мастни киселини. Маслото от авокадо също е с много високо качество и е широко използвано в козметиката
Писна ми от лъжливи работодатели!!! До к...
Важно за бъдещите ваксини!